sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Mukavaa marraskuuta

Tiedät varmasti, miltä tuntuu, kun joku asia ei vaan sitten millään jää mieleen. Kasin kertotaulu, suomen kielen sijamuodot, kuukaudet englanniksi… Jokaisella on omat kompastuskivensä oppimisessa.

Jotkut asiat taas oppii helposti. Ainakin minä olen partiossa oppinut monta erilaista asiaa. Osittain siihen voi vaikuttaa tällainen hieno sana kuin nousujohteisuus. Minäpäs kerron kohta, miten, mutta miettikää ensin hetki yhdessä, mitä sanasta tulee mieleen.

Kuka nousee ja mihin? Onko mukana johtoja? Tai ehkä sana onkin tuttu treenien yhteydestä? Vai miten tämä oikein pitäisi ymmärtää?

Nousujohteisuus on osa partiomenetelmää.
Suora lainaus PartioWikistä: Nousujohteisuus tarkoittaa, että vaikka samat asiat toistuvat eri ikäkausina, niin asioiden toteutus muuttuu vaativammaksi iän ja kokemuksen myötä ja asioiden sisältöön pureudutaan yhä syvemmälle.

Okei. Aika yksinkertaista. Jos asioihin tutustuu vähitellen, ja tehtävän haasteellisuus kasvaa kokemuksen myötä, on todennäköistä, että sen oppii paremmin. Käytännössä tämä näkyy partio-ohjelmassa esimerkiksi siinä, miten ensiavusta käsitellään eri asioita sudenpentujen tai tarpojien kanssa.

Tätä voisi soveltaa ihan tavalliseen arkeenkin. Pienillä askelilla voit muuttaa elämässäsi monia asioita. Niinpä haastan teitä nyt miettimään yhden asian, johon liittyvää taitoa haluaisitte omassa 
elämässänne parantaa.
http://www.matinkulta.fi/images/Nostalgia%20heratyskello.jpg
Onko se ehkä aamuisin ajoissa herääminen? Myöhästelyn lopettaminen?
http://i90.photobucket.com/albums/k267/hiztamiini/kettula/koulukirjat250.jpg
Läksyjen lukeminen?
Missä sinä haluaisit tsempata? Tavoitteen koolla tai laadulla ei ole väliä. Tarkoitus on, että asiassa skarppaaminen helpottaisi ihan tavallista elämää. Isokin tavoite muuttuu helpommin saavutettavaksi, kun sen pilkkoo paloiksi, eikä yritä heti saavuttaa kaikkea.


Ota sitten paperi ja kynä, ja kirjoita tavoitteesi otsikoksi. Sen alapuolelle tulee lista niistä askelista (nousujohteisuuden portaista) joita pitkin pääset tavoitteeseesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti