lauantai 21. marraskuuta 2015

"Mikä ihme on näkkäri/myrskylyhty/sisaruspiiri?"


Partioon liittyy paljon ns. partioslangia – sanoja, joiden merkitys aukeaa vain partiolaisille. Seuraavaksi esittelen teille partiosanaselityspelin. Ohessa on lista sanoja selityksineen. Tummennettu sana on siis aina se, jolle selitystä haetaan, ja sanan jäljessä oleva kappale kertoo muutaman esimerkkiasian, joita ko. sanasta voisi selityksessä kertoa. Selityksen on tarkoitus olla mahdollisimman informatiivinen niin, että ei-partiolaisellekin selviäisi, mistä on kyse.

Tässä mainitut sanat ovat tarkoituksella melko helppoja, niinpä peliä voi pelata esimerkiksi silloin kun kutsutte kaveritkin mukaan koloiltaan. Peliä voidaan pelata joukkueina tai yksitellen. Kukin joukkue/pelaaja saa yhden sanan, jolle he keksivät annetussa ajassa lyhyen selityksen ja kirjoittavat sen ylös. Ennen aloittamista kannattaa johtajan lukea esimerkkinä ainakin yksi näistä valmiista selityksistä, jotta homman juju käy selväksi. 

Selityksen keksimiselle varatun ajan ei välttämättä tarvitse olla kiinteä, vaan johtaja voi tarkkailla, että kaikilla joukkueilla on suurin piirtein selitys valmiina. Sitten on selityskierroksen vuoro. Jokainen joukkue kertoo, mikä heidän sanansa oli, ja miten he sen selittivät. Jos selitys mielestänne vastaa tarkoitustaan, eli kertoo selkeästi, mistä on kyse, ja on pituudeltaan noin 2 virkettä, saa selityksestä kaksi pistettä. Päätöksen sopivasta vastauksesta voi tehdä ryhmä yhdessä, johtaja, tai muu erikseen valittu tuomari. Voitte vapaasti valita itsellenne parhaiten sopivan tavan. Tarkoitus on herättää keskustelua.
Johtaja voi täydentää selitystä näiden esimerkkiselitysten avulla. 
 

Nyt pääsette siis testaamaan, miten hyvin osaisitte avata partioslangia ei-partiolaisille!

 **

Adventtikalenteri
Partiolaisten varainhankinta on perustunut jo vuosikausia adventtikalenterikampanjalle. Perinteinen adventtikalenterimyynti on saanut alkunsa jo vuonna 1947, ja vuonna 2014 rikottiin jälleen myyntiennätyksiä - kalentereita myytiin enemmän kuin koskaan aiemmin!

Aktiviteettikortit
Partiolaiset suorittavat ikäkausiin jaettua partio-ohjelmaa. Seikkailijoilla (10-12v) on oranssit aktiviteettikortit, joihin suoritusmerkinnät kerätään. Tarpojien (12-15v) aktiviteettikortit ovat violetteja.

Gilwell-punos
Gilwell-punos on nahkainen kerrattu josefiinansolmu, joka on kiepautettu renkaaksi. Tätä nahkaista punosta saa pitää huivissaan vain partiojohtajan peruskurssin suorittanut henkilö. Kansainvälisen tavan mukaan punoksen käyttöoikeus on kuitenkin vasta partiojohtajien jatkokurssin eli Gilwell-kurssin ensimmäisen osan jälkeen.

Kamiina
Partiolaiset nukkuvat usein kamiinalämmitteisissä teltoissa. Kamiinoissa pidetään tulta yön yli, ja tulta valvovat vuorotellen kipinämikot. Pienimmätkin partiolaiset saavat harjoitella kipinämikkona oloa.

Kartta
Kartanlukutaitoa harjoitellaan läpi partio-ohjelman. Vaelluksilla ja retkillä on oleellista tietää, missä ollaan menossa. Toisaalta partiolaiset opettelevat myös eksymistä, jotta virheen sattuessa ei oltaisi pulassa.

Kirves
Puiden pilkkomisessa verraton apulainen kirves on myös yhdistettävissä varsin selkeästi partiotoimintaan. Jo 10-vuotiaat pääsevät partiossa ohjatusti harjoittelemaan kirveen käyttöä.

Laavu
Kankaisen laavun pystytys on taito, jota partiossa pääsee harjoittelemaan. Isommalla porukalla liikkeellä ollessa laavuista voi koota ringin nuotiopaikan ympärille, ja näin nuotio lämmittää kaikkia.

Light My Fire -astiasto
Partiolaiset syövät leireillä metsässä, joten mukaan tarvitaan helposti mukana kulkevat ruokailuastiat. Light My Fire on tässä sarjassa eräänlainen klassikko - toiset vihaavat ja toiset rakastavat.

Makuupussi
Tätä ilman metsäyöt olisivat melko ankeita. Makuupusseja on lyhempiä ja pidempiä, leveämpiä ja kapeampia ja myös pussin paksuudessa on eroja, jotta eri vuodenaikoina yöpyminen sujuu mukavasti. Ns kolmen vuodenajan makuupussin paksuus on sellainen, että sillä pärjää aina, jos luvassa ei ole paukkupakkasia.

Merimiessolmu
Tunnetaan myös nimellä kypäräsolmu tai reivisolmu. Solmulle sopiva käyttötarkoitus on narun päiden yhdistäminen. Myös partiohuivi solmitaan merimiessolmulla.

Morsiuskruunu
Suomalainen Partiotyttöliitto (nyk. Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry) sai jouluna 1937 lahjoituksena Sirkka Aarnelta morsius- eli vihkikruunun. Aktiiviset partiolaiset voivat vuokrata morsiuskruunua omiin häihinsä.

Myrskylyhty
Valaisin, joka toimii valopetrolilla. Myrskylyhty toimii säässä kuin säässä.

Naskalit
Piikkityökalu, jolla jäihin pudotessa on mahdollista pelastautua. Perinteinen partiolaisten talvileiriaskare on tehdä naskalit. Huom. myös suutarit käyttävät työssään naskaleita.

Otsalamppu
Valaisin, joka on varsin kätevä pimeässä, kun tarvitaan käsiä muuhun kuin taskulampun pitelemiseen. Otsalamppuja on monia erilaisia, ja hinta vaihtelee muutamasta kympistä useisiin satoihin euroihin.

Pakki
Armeijastakin tuttu ruokailuastiastosysteemi toimii myös partiolaisilla. Toiset taas vannovat nimenomaan pakin parhauden nimiin. Esimerkiksi kaakaon lämmittäminen nuotiolla sujuu pakin avulla näppärästi.

Partiohuivi
Kerrotaan, että partioliikkeen perustaja B-P* sai inspiraation partiohuiviin cowboyden käyttämästä huivista.  Huivia kannetaan pitkältä sivulta käärittynä kaulassa siten, että suorakulma jää niskan kohdalle. Eri alueiden partiolaisilla on erilaisia huiveja, lippukuntahuiveja. Jotkut partiolaiset ovat sitä mieltä, että huivia ei saa koskaan pestä.

Partiopaita
Partiopaita on osa partioasua, jolla partiolaiset viestivät yhteenkuuluvuuttaan. Partiopaidan kanssa voi käyttää myös partiovyötä, jossa on partiolaisen tunnus “Ole valmis / Var redo”. Nykyisin myös partiomekkoa voidaan käyttää virallisena partioasuna.

Partiopilli
Partiopilli voi kuulua partioasuun. Monissa maissa poliiseilla oli käytössä vastaavia pillejä, sillä B-P:n* suunnitteleman partioasun esikuvana oli Etelä-Afrikan poliisivoimien univormu.

Partiotervehdys
B-P:n mukaan tervehdyksen kolme sormea muistuttavat partiolaisia partiolupauksen kolmesta kohdasta. Partiotervehdyksellä tervehditään esimerkiksi Suomen lippua lipunnoston yhteydessä. Sudenpennut (7-9v) tervehtivät kahdella sormella, jotka symboloivat suden korvia.

Puolijoukkueteltta
Niin partiolaiset kuin armeijan käyneetkin tietävät, millaista on pystyttää puolijoukkuetelttaa. Monesti kilpaillaan siitä, millainen porukka onnistuu nopeimmin kasaamaan puolijoukkueteltan. Telttoja lämmitetään yleensä kamiinalla.

Puukko
Puukko on partiolaisen perusvaruste: se toimii retkellä tulentekoapuna, sekä monitoimityökaluna saksien ja veitsien sijasta.

Puukon tuppi
Monissa kaupasta ostetuissa puukoissa tuppi on valmiina, materiaali on usein nahkaa tai muovia. Pohjanmaalla partiojohtajan peruskurssilaiset tekevät itse nahkaisen puukon tupen.

Sisaruspiiri
Partiolaiset hiljentyvät aina partiotapahtuman päätteeksi sisaruspiiriin. Piirissä käsistä pidetään kiinni niin että omat kädet ovat ristissä vasen käsi päällä (tosin Finlands Svenska Scouterissa on tapana laittaa oikea käsi päälle). Sisaruspiirissä voidaan laulaa jokin laulu ja kuunnella hiljentymistarina. Myös piirissä kiertävä kädenpuristus eli sähkötys on yleinen tapa.

Spork
Metsässä kätevä ruokailuväline, jossa yhdistyvät haarukka, lusikka ja veitsi. Nimi tulee englannin kielestä.

Trangia
Retkikeitin joka on varsin suosittu partiotoiminnassa. Jotkut trangiat toimivat kaasulla, toiset spriipolttimella. Trangian mukana oleva kahva jakaa mielipiteitä nimellään: pihtien eri kutsumanimistä on joskus jopa koottu pieni kirjanen.

Tulentekovälineet
Metsässä selviytymisen perusedellytyksenä on tulenteko. Tyypillisesti siihen käytetään tulitikkuja, mutta partiolaiset opettelevat myös erilaisia tapoja: esimerkiksi tulusten käyttöä.

Vasemmat kädet
Partiolaiset kättelevät toisiaan vasemmalla kädellä. Vasemman käden katsotaan olevan lähempänä sydäntä, ja tapa symboloi sydänten yhteyttä. Afrikassa, josta tapa on B-P:n* mukana tullut, soturit kantoivat kilpeä vasemmassa kädessä. Kilven laskeminen ja vasemmalla kädellä kättely oli merkki luottamuksesta.

Väiski
Väiski, “Väinämöisen lakki” eli kalottipäähine otettiin Suomessa partiopoikien leiripäähineeksi jo 1920-luvulla. Helsingin Metsänkävijöiden johtaja Ilmari “Iso-Hukka” Vainio perusteli Väinämöis-lakin käyttöönottoa: “se on kevyt, erinomainen leirilakki kuumalla säällä ja kätevä pitää päässä suojana kosteudelta ja vedolta teltassa nukuttaessa.”
Huom. vuonna 2006 Suomen Partiolaisten partioasu-uudistuksen yhteydessä lanseerattiin myös väiskipipo.

**

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti