tiistai 22. syyskuuta 2015

Puunhalaaja"Vitsin puunhalaaja!" Näin moni tokaisee nähdessään Greenpeacen aktiivisen kuukausilahjottajan, joka kulkee pelkissä kierrätyskeskuksen vaatteissa ja syö ainoastaan luomutuotteita. 

Mutta tarvitseeko olla elämäntapahippi, jotta pystyy halailemaan puita? Halivatko kaikki luonnonsuojelijat edes puiden kanssa? 

Suosittelen rohkeasti tekemään pienen retken läheiseen metsään. Katsele vähän ympärillesi ja valitse sitten mieluinen puu. Tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset pitävät eniten kansallispuustamme koivusta, kun taas miesten mieleen on vanha mäntypuu. 

(Jos hieman epäröit, niin kurkkaa tässä vaiheessa kummankin olkasi taakse. Missään ei näy ohikulkevia lenkkeilijöitä, joten uskallat suorittaa tehtävän rauhassa.)

Halaa puuta. Sylisi saa täytettä. Riittävätkö kätesi puun ympäri? Paina poskesi puun kaarnaa vasten. Miltä se tuntuu? Puu tuoksuu. Sitä voi jopa maistaa. Tuuli suhisee puun latvassa, mutta jotkut jopa kuulevat kohinaa puun sisältä.

Puuta halaamalla halutaan usein osoittaa, kuinka tärkeä metsä ja sen arvot ovat. Ihmiset ovat modernisaation myötä erkaantuneet luonnosta. Todellisuudessahan me emme kuitenkaan eläisi täällä ilman metsiä. Tarvitsemme puita hengittääksemme - puut taas eivät meitä juurikaan kaipaa. 

Sirpa Arvonen on kirjoittanut Metsämieli -kijan. Hän opettaa näin: Verenpaine laskee jo kymmenen minuutin luontorentoutumisen jälkeen. Kaksikymmentä minuuttia ja mielialasi nousee. Tunnin kuluttua olet jo paljon tarkkaavaisempi.

Kun olet turvallisesti palannut lähimetsästä takaisin kotiin, pohdiskele hetki äsken kokemaasi. Onko olo rentoutunut? Huvittunut? Pitäisikö tämä ottaa joskus uusiksi? 

Kelle näistä antaisit halin?

Partiossa voi lasten kanssa toteuttaa seuraavan harjoituksen:
Mennään kolon läheiseen metsään ja otetaan puunhalauskisa! Kaikilla on minuutti aikaa halata niin monta puuta kuin vain kerkeää. Ajan umpeuduttua mietitään, montako puuta halasit? Montako erilaista puuta? Mitä puita? Oliko jotain puuta kivempi halata kuin toista? Lopuksi vielä pohdiskellaan, miksi puita ylipäätänsä halaillaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti