lauantai 5. syyskuuta 2015

Kehittää itseään ihmisenä - tavoitetaulu ja toivekynttilä

Usein syksy on uusia alkuja täynnä - uusi koulu, uusi luokka, uusi harrastus, uusi koti, uusia ystäviä... Mutta elämässä voi milloin tahansa ottaa askeleen uudelle polulle, kokeilla omia rajojaan ja laajentaa reviiriään myös  toistaiseksi tuntemattomaan. Elämässä on joskus hyvä pysähtyä miettimään, millaiseksi haluaa itseään ja elämäänsä kehittää, sillä vain omien tekojensa avulla voi elää omaa unelmaelämäänsä. Tästä löydät ideoita, miten keskustellen ohjeistat partiolaisia esittämään toiveita, joiden myötä he kehittävät itseään ihmisenä kohti mielekkäänpää elämää.Toivekynttilä
Nuorempien partiolaisten kanssa voidaan iltahartaudessa miettiä, mitä uutta he haluaisivat oppia tulevan partiosyksyn aikana sekä johtaja voi kertoa millaisia tietoja ja taitoja on tulossa syksyn aikana partioilloissa koettavaksi ja opittavaksi. Innostus uudesta tulevasta saa jokaisen odottamaan koloiltoja ja retkiä - lähenevästä pimeydestä huolimatta.
     Käydään myös toivekierros, jossa jokainen saa esittää toiveen tulevalle partiokaudelle samoin, kuin syntymäpäiväsankari saa esittää toiveen puhaltaessaan kakkunsa kynttilät. Istutaan piirissä, jonka keskellä palaa kynttilä. Jokainen esittää vuorollaan toiveensa oli se sitten ponileikki, sieniretki, tulusten käytön opettelu, yöretki laavussa... ja kertoo toiveensa ääneen (johtaja voi tarvittaessa kirjata ylös tai kukin saa kirjoittaa/piirtää toiveensa yhteiseen paperiarkkiin). Kun kierros on tehty, puhalletaan yhdessä keskellä oleva toivekynttilä sammuksiin ja ohjeistetaan jokainen ajattelemaan mielessään juuri toivomaansa asiaa.Vanhemmat partiolaiset (ja miksei myös nuoremmatkin) voivat tapaamisessaan tehdä kullekin oman tavoitetaulun.

Tavoitetaulu
(Samoajat, Vaeltajat)
Millainen partiolainen/ihminen/johtaja haluan olla tai millaista haluan elämäni olevan?
Jokainen saa paperin, johon kunkin on koottava itselleen sanoista, piirroksista, lehdestä leikellyistä sanoista ja kuvista jne. tavoitetaulu. Paperiin kirjoitetaan sanoja ja liitetään kuvia, joita katsomalla saa voimaa olla sellainen kuin tavoittelee. Lopuksi voidaan yhteisesti käydä tavoitetauluja läpi niin, että jokainen voi kertoa esimerksiksi itselleen tärkeimmästä tavoitteesta tai avata joitain sanoja/kuvia muille. Partiokokouksen jälkeen jokainen vie tavoitetaulunsa kotiin sellaiseen paikkaan, missä sitä tulee päivittäin huomaamattaankin katsottua. Näin alitajunta saa päivittäin muistutuksen pyrkiä niihin tavoitteisiin, mitä haluaa elämässään ym. saavuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti