keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Me syömme leipää elämänTämä iltahartaus käsittelee ajankohtaista ja nuoria partiolaistakin koskevaa asiaa - nälkää. Me täällä Suomessa emme joudu nälkää näkemään, mutta olemme silti kovin nälkäisiä. Ja se näkyy kansamme terveydessä (huom elopainossa! Suomi kuuluu maailman lihavimpiin kansoihin). 

Partio on kasvatusjärjestö. Emme halua saarnata lapsille syömisestä ja liikunnan tärkeydestä. Emme voi juurikaan vaikuttaa siihen, mitä lapset syövät kotonaan. Mutta voimme saada partiolaiset pohtimaan omaa nälkäisyyttään ja erottamaan, milloin nälkä on oikea ja milloin ei.Mikä nälkä on? Mistä sinä tiedät olevasi nälkäinen? Kuulostaa, näyttääkö tai maistuuko nälkä joltain? Tuntuuko näljä jossakin kehosi osassa?

Pohditaan nälän eri ilmenemismuotoja ja tunnistammeko niitä omassa kropassamme.

Määrittäkää seuraavat nälän tunteet:
1.       Vatsan nälkä
2.       Suun nälkä
3.       Nenän nälkä
4.       Silmien nälkä
5.       Sydämen nälkä (lohtusyöminen)
6.       Mielen nälkä (viihdytyssyömistä)

Näistä yksi on vain oikea nälkä, mikä? Mutta moniko näistä voi saada meidät syömään, vaikka emme todellisuudessa olisikaan nälkäisiä?


Halutessaan partiolaiset voivat tehdä kotitehtävän:
Pohtikaa viikon ajan erilaisia nälän tunteita ja pitäkää niistä päiväkirjaa. Milloin ja millaiset tilanteet saavat sinut tuntemaan mitäkin nälkää? Entä onnistuitko vastustamaan nälän tunnetta? Seuraavan viikon vartioillassa käydään jokaisen mietteet haluttaessa läpi. 

Ihanan aurinkoista - ja vihdoin helteistä - kesää!! <3 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti