tiistai 7. heinäkuuta 2015

Ensiapuaiheinen iltahartaus
25 Muuan lainopettaja halusi panna Jeesuksen koetukselle. Hän kysyi: "Opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin omakseni iankaikkisen elämän?" 26 Jeesus sanoi hänelle: "Mitä laissa sanotaan? Mitä sinä itse sieltä luet?" 27 Mies vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." 28 Jeesus sanoi: "Oikein vastasit. Tee näin, niin saat elää."

29 Mies tahtoi osoittaa, että hän noudatti lakia, ja jatkoi: "Kuka sitten on minun lähimmäiseni?"

30 Jeesus vastasi hänelle näin:

"Eräs mies oli matkalla Jerusalemista Jerikoon, kun rosvojoukko yllätti hänet. Rosvot veivät häneltä vaatteetkin päältä ja pieksivät hänet verille. Sitten he lähtivät tiehensä ja jättivät hänet henkihieveriin. 31 Samaa tietä sattui tulemaan pappi, mutta miehen nähdessään hän väisti ja meni ohi. 32 Samoin teki paikalle osunut leeviläinen: kun hän näki miehen, hänkin väisti ja meni ohi.

33 "Mutta sitten tuli samaa tietä muuan samarialainen. Kun hän saapui paikalle ja näki miehen, hänen tuli tätä sääli. 34 Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta. 35 Seuraavana aamuna hän otti kukkarostaan kaksi denaaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: 'Hoida häntä. Jos sinulle koituu enemmän kuluja, minä korvaan ne, kun tulen takaisin.' 36 Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli ryöstetyn miehen lähimmäinen?"

37 Lainopettaja vastasi: "Se, joka osoitti hänelle laupeutta." Jeesus sanoi: "Mene ja tee sinä samoin." 

Käännös evl.kirkon nettiraamatusta
 
1.        Rosvojoukko oli piessyt miehen verille. Millaista ensiapua laupias samarialainen antoi miehelle? Noihin aikoihin ei ollut vielä hätänumeroita tai ambulansseja. Mutta jos samarialainen joutuisi tänään samaan tilanteeseen, millaista ensiapua hän antaisi hakatulle miehelle?
2.       Miksi pappi ja leeviläinen kävelivät loukkaantuneen miehen ohi? Pelkäsivätkö he miestä? Eivätkö he osanneet auttaa? Eivätkö he halunneet ”liata käsiään”? Miksi kaikki ihmiset eivät nykyään anna ensiapua vieraille ihmisille?
3.       Lainopettaja oivalsi, että laupeuttaan osoittanut samarialainen oli hakatun miehen lähimmäinen. Mistä hän päätteli näin? (Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi -> tee muille se, minkä tahtoisit itsellesi tehtävän.)
4.      Mitä Jeesus tarkoitti tekstin lopussa sanoessaan: ”Mene ja tee sinä samoin”? Miten esimerkiksi Suomen lainsäädäntö tukee Jeesuksen sanomista. (Kaikilla velvollisuus auttaa!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti