maanantai 29. kesäkuuta 2015

Vinkkejä hiljentymiseen


Varmasti kaikki johtajat tietävät sen tunteen, kun kesken iltahartauden joku alkaa hihittämään? Tai kun pojista kaksi innostuu hyppimään kesken iltasadun? Tai kun kukaan lapsista ei malta istua rauhassa paikallaan vaan heiluvat levottomina? Et ole tämän ongelman kanssa yksin.

Nyt olisi jaossa muutama vinkki, jonka avulla partiolaiset (ne villitkin muruset :D) saadaan rauhoittumaan iltahartauteen ja sen aikana. Suosittelen kokeilemaan aluksi erilaisia toimintamalleja, mutta lopulta kannattaa valita omalle ryhmälle se toimivin.

Iltahartauteen valmistautuminen:

Valmistaudutaan hartauteen SELVÄSTI! Yksi lapsista sammuttaa valot, toinen kokoaa istumatyynyt ringinmuotoon, kolmas sytyttää kynttilän jne. On tärkeää, että vaiheet pysyvät kerta toisensa jälkeen samana, jotta lapset oppivat hiljentymään rutiininomaisesti. Uudet ja jännittävät asiat saavat aikaan hihitystä, tutut ja turvalliset jutut rauhoittavat.

Lapset makaavat lattialla selällään ja silmät kiinni. Johtaja kuuntelee, kuinka hengitys rauhoittuu. Kun on aivan hiljaista, johtaja alkaa puhua, jolloin lapset voivat nousta istumaan tai kuunnella iltahartauden selällään maaten.

Mölypurkki. Johtajalla on tyhjä pilttipurkki tai vastaava. Hän aukaisee purkin, jolloin partiolaiset huutavat niin kovaa kuin jaksavat. Mutta kun johtaja sulkee purkin, hän kahlitsee kaiken äänen sinne. Silloin tulee salamannopeasti aivan hiljaista. Tätä kannattaa harjoitella muutaman kerran, jotta lapset pääsevät jujulle ;)

Johtaja esittää, että hänellä on sylissään monta kissanpentua. Hän esittää vuorotellen jokaiselle lapselle sormin kävelemällä, että pieni kissanpentu on kovin uninen ja tahtoisi mennä lapsen korvan taakse lepäämään. Korvan takana on herkkä ihoalue, jonka koskettaminen lisää mielihyvän tunnetta. Johtaja hipaisee sitä ja tekee saman kaikille lapsille.

Iltahartauteen siirryttäessä voidaan lukea runo, jolloin lapset tietävät iltahartauden alkavan. Runon kannattaa olla joka kerta sama, jotta siitä tulee selkeä rutiini ja hiljentymisen merkki. 

On laiva valmiina lähtöön
Me pienen veneen saimme,
sen rannalle meren haimme.
Satumaahan matkamme käy.
Siell’ ei hälinää koskaan näy. 

Nyt köydet irrotetaan
Ja nousee kangas purren.
Kaikki kyytiin otetaan
Ei kukaan jää maihin surren. Iltahartauden aikana: 
 
Ala-asteikäisen lapsen on vielä vaikea pitää mielessään useita ja pitkiä ohjeita. Mikäli siis iltahartauden aikana leikitään tai keskustellaan, anna yksi käsky kerrallaan. Pilko pitkät ohjeet pienenpiin osiin ja varmista, että lapset toimivat ohjeittesi mukaan. Tällöin lasten mielenkiinto ei karkaa muualle. 

Huomaa hetket, jolloin lapsi käyttäytyy ja toimii hyvin. Anna hänelle kiitosta: ”Tosi hyvin sanottu…”,”Olipa hyvä ajatus…”, ”Olen kanssasi samaa mieltä”. Näin kannustat lapsia kertomaan omia ajatuksiaan ja rohkaiset heitä puhumaan! 

Kun partiolainen ei toimi toivomallasi tavalla, kerro se hänelle heti. Jos siirrät asiaa myöhemmäksi, lapsi on saattanut jo unohtaa kyseisen tilanteen, sillä he eivät monestikaan ajattele kaikkia sanomisiaan tai tekemisiään. Käytä puheessasi mieluummin minä-viestejä kuin leimaat lasta: ”Minusta ei ole kovin mukavaa lukea tätä tarinaa, kun sinä puhut päälleni” on parempi kuin ”Sinä se aina vaan mölyät, ole jo hetki hiljaa”. Tällöin lapsi ymmärtää myös paremmin syy-seuraus-suhteen. 

Muut mielenkiintoiset asiat ja tekemiset saattavat vielä lasten huomioin pois iltahartaudesta. Varmista siis, että saat partiolaisten huomion, kun puhut heille. Katso vuorotellen kaikkia lapsia silmiin ja ota myös hiljaisimmat lapset mukaan. Voit mennä lapsen luokse, ottaa kädestä kiinni ja katsoa silmiin samalla, kun pyydät häntä hiljentymään. 

Viimeinen varoitus. Kun olet kieltänyt samasta asiasta jo kahdesti, voit antaa viimeisen varoituksen. Kenenkään ei ole pakko osallistua iltahartauteen, joten lapsi voi halutessaan poistua tilanteesta ja yrittää hartauteen osallistumista seuraavalla kerralla uudestaan. Vaikka hartaustilanne onkin tasavertainen tilanne, tee villeille partiolaisille selväksi, että sinä olet pomo ja sinun ohjeiden mukaan toimitaan. Annat kahdesti selkeän käskyn: ”ole hiljaa, kun minä luen.” Jos tämä ei auta, voit antaa lapselle vaihtoehdon: ”jos et ole hiljaa ja kuuntele tarinaa, voit poistua hartausringistä. Kummin teet?” 

 
Iltahartauden jälkeen:
 
Onnistuja – kalenteri. Johtajalla voi olla vihko tai muu vastaava, johon pidetään kirjaa Kun partiolaiset ovat oppineet vartioillan aikana jotain uutta ja olleet kiltisti –myös iltahartauden ajan – saavat he leiman/tarran oman nimensä kohdalle. 
 
Kehut. Johtajan on hyvä kehua koko ryhmää, mikäli he ovat olleet kiltisti ja esimerkillisesti iltahartauden ajan. Silloin lapset osaavat toimia seuraavallakin kerralla oikein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti