maanantai 1. kesäkuuta 2015

Olet maamme armahin Suomenmaa, ihanuuksien ihmemaa!

Monesti mietitään, miten monenlaista tallaajaa ja töllääjää tähän maailmaan mahtuu. On Eurooppalaista, Aasialaista ja Afrikkalaista. Afrikasta löytyy Marokkolaista, Egyptiläistä ja Kenialaista... Kaikilla omat tavat ja ruoat ja kulttuurit. 

Mutta kun sitä ei tarvitse lähteä toiselle puolelle Eurooppaa kohdatakseen eritavalla eläviä ihmisiä. Ei tarvitse mennä edes naapurikuntaan. Koska mun naapurit ovat asuneet viisi vuotta Ruotsissa. Koska yksi koulukavereistani on saameleinen. Koska samassa linja-autossa kanssani matkustaa Vietnamista tullut maahanmuuttaja. Koska Järvisillä on kaksitoista lasta. Ja koska Tuppuraisen perhe käyttää vain kirpputorilta ostettuja vaatteita. Me kaikki olemme silti suomalaisia, eikö niin? 

Hauskaa, miten ulkomaalaiset puhuvat meistä suomalaisista hiljaisina ja ujoina ihmisinä. Ja minun paras ystäväni ei kyllä osaa olla hetkeäkään hiljaa. Sen lisäksi me suomalaiset juomme paljon alkoholia. Eikä meidän naapurostomme helluntailainen mies ole ottanut pisaraakaan kymmeneen vuoteen. Me suomalaiset tytöt olemme myös todellisia Elovena-neitoja, vaikka työkaverini pukeutuu pelkästään mustiin vaatteisiin ja hänen hiustensa väri on pinkki. 

Oi tätä yleistystä! Onneksi todellisuus ei olekaan mustavalkoinen.

Mietitäänkin, millaisia ihmisiä mahtuu käsitteeseen "suomalainen". Tätä voi lähteä pohtimaan kahden eri harjoituksen kautta.

1. Piirretään iso Suomen kartta. Sen jälkeen voidaan alkaa ryhmässä piirtämään, miltä näyttää eri puolella Suomea asuvat ihmiset. Minkälaisia vaatteita käyttää Kittilässä asuva lukiolainen? Espoossa asuva muotibloggaaja? Ympäri karttaa voidaan piirtää erinäköisiä suomalaisia sekä eripuolella Suomea olevia tyypillisiä piirteitä ja asioita.

2. Leikataan kankaista kaiken kokoisia ja näköisiä tilkkuja. Levitetään kaikki tilkut pöydälle ja katsellaan niitä hetki. Kuvitellaan, että jokainen tilkku on suomalainen ihminen. Sitten vain täytyy käyttää mielikuvitusta, ja miettiä, millaista suomalaista mikäkin tilkku muistuttaa!
Hyvää alkuviikkoa kaikille! 
lauraa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti