perjantai 29. toukokuuta 2015

...luokse iltanuotion

Ihanaa alkukesää! Taas se aika vuodesta, kun kirmataan kesälaitumelle ja loma on täynnä hauskaa partiotekemistä. Se kiva partiotekeminenhän meinaa toki kesäleirejä. Ja kesäleirien fiilishuipentuma koetaan tietty iltanuotiolla.

Nuotion äärellä oli mukava ihastella puiden taakse laskeutuvaa aurinkoa.


 Parhaalla iltanuotiolla lauletaan perinteisiä partiolauluja, syödään niin monta makkaraa kuin napa vetää ja annetaan huutojen raikua ympäri metsää. Siinä välissä voi puuhastella kaikkea kivaa, kuten leikkiä ja pohdiskella syntyjä syviä. Liitänkin tähän postaukseen muutaman kivan idean, jotka kannattaa ottaa osaksi iltanuotiota :)

1. Kuoro luontoäänistä
Olkaa hetki aivan hiljaa, ja kuunnelkaa erilaisia luonnon ääniä. Miten kuusenoksat rätisevät nuotiossa? Kuuluuko jostain rentouttavaa haavan lehtien kahinaa? Laulaako pikkulintu vai rääkkyykö puun latvassa varis?
    Kuunteluhetken jälkeen keskustellaan siitä, millaisia ääniä äsken kuultiin ja mitä muita ääniä luonnossa voi kuulla. Kokeillaan, pystyykö ihminen matkimaan noita ääniä. Perustetaan kuoro, jonka tarkoituksena on ääntää mahdollisimman erilaisia luontoääniä. Kuoroesityksen voi myös äänittää, sen kuunteleminen on varmasti hauskaa!

2. Hillo, sokeri ja kermavaahto 
Tähän leikkiin tarvitaan paljon leikkijöitä. Yksi heistä valitaan herkkusuuksi. Herkkusuu on paistanut itselleen suuren lätyn, jota kuvastaa maahan piiretty iso ympyrä.
    Muut leikkijät ovat lätyn täytteitä. Osa ainesosista sopivat hyvin lätyn päälle, kuten mansikkahillo, sokeri ja kermavaahto. Osa ainesosista ei taas sovi lätyn kaveriksi millään, esimerkiksi mustapippuri, suolakurkku ja sinappi. Leikkijät sopivat keskenään, mitä ainesosia ovat, mutta herkkusuu ei saa tätä kuulla!
   Leikkijät asettuvat riviin seisomaan, ja herkkusuu hakee sieltä yhten täytteen kerrallaan lätyn päälle. Jos täyte on herkullinen, ääntää leikkijä NAM", mutta jos täyte ei maistu hyvälle lätyn kanssa, ääntää leikkijä"YÖK". Leikki päättyy siihen, kun herkkusuu on laittanut kaikki herkulliset täytteet tai kun lätyn päälle päätyy jotain sopimatonta.
    Tarkoituksena on saada lätyn päälle mahdollisimman monta herkullista täytettä. Herkkusuun roolia voidaan vaihdella ja katsoa, kuka saa aikaseksi parhaimman lätyn.


3. Mielikuvamatkailua hajuaistin avulla 
Tiesittekö, että muihin asteihin verrattuna hajuaisti kulkeutuu suorinta reittiä aivoihin? Hajuaisti on yhteydessä tunteiden ja muistojen syntymiseen. Tuoksut herättävät siis eläviä muistikuvia hetkistä ja paikoista, johon kyseinen haju jollain tavalla liittyy.
   Tässä harjoituksessa peitetään iltanuotiolla istuvien silmät partiohuivilla. Leikinjohtaja laittaa erilaisia asioita, kuten kuusenoksan, voikukan tai kahvipapuja, kiertämään leikkijältä toiselle. Leikkijät tunnustelevat asioita, haistelevat tuoksuja ja kuvittelevat niiden perusteella itsensä jonnekin. Tässä leikissä voi käyttää muistojen lisäksi myös mielikuvitusta! Lopuksi keskustellaan yhdessä, minne kaikkialle partiolaiset mielikuvamatkailivat.

Tunnelmallisia hetkiä teille toivottaa lauraa :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti